Broodbaktips

De voorgeschreven hoeveelheid:
De voorgeschreven hoeveelheid meel, is de hoeveelheid die in de broodbakmachine past (meestal is dit 500 gram). Maar kan er bijv. maar 300 gram in de machine dan is 300 de voorgeschreven hoeveelheid. Het is dus afhankelijk van wat voor type en soort broodbakmachine u heeft. (De voorgeschreven hoeveelheid zegt alleen wat over het meel, niet meel+water)

Hoeveelheid water:
De hoeveelheid water die er gebruikt moet worden in het meel, is geheel afhankelijk van het soort meel dat u gebruikt. In de meeste van onze Broodbakmachine-mixen moet zo rond de 50% water (het staat op de zijkant aangegeven, in procenten). Dan nu het verhaal met de procenten. Ik zal eerst iets over water vertellen. Het is zo dat water (onbewerkt, dus uit de kraan of bronwater) zoveel weegt dat 1 ML water net zoveel weegt als 1 gram. Het is dus nu simpel uit te rekenen als u bijv. 500 gram meel heeft en er moet 50% water in, dan is dat 250 ml.

Meelgewicht / 100, die uitkomst (Meelgewicht / 100)  X het aantal procenten = ml water wat moet worden toegevoegd.
Dus: Meelgewicht = 500 Gram, Aantal procenten = 55%
500 (Gram) / 100 = 5 (Gram),   5 (Gram) X 55 (%) =  275 ml water moet worden toegevoegd.

Hoeveelheid gist:
Daar kan ik kort over zijn:
Wat wij in de winkel verkopen zijn: vijf zakjes gist in één pakje (5 zakjes per pakje) en daar geldt de regel, 1 ZAKJE per 500 gram meel of Bloem.
Koopt u een groot pak, dan wordt het zelf afwegen, en die hoeveelheden kunt u vinden in een receptenboekje/kookboek.

Hoeveelheid zout:
Daar kan ik nog korter over zijn: Dit moet u eigenlijk altijd afwegen. En ook die hoeveelheden kunt u terug vinden in een receptenboekje/kookboek. Leidraad is 1,5/1,8% van het meelgewicht.